- Μουσείο, Βυζαντινό Φθιώτιδας
- Το Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας προβλέπεται να λειτουργήσει προσεχώς στο κτίριο των λεγόμενων Καποδιστριακών Στρατώνων της Υπάτης. Πρόκειται για ένα ορθογώνιο λιθόκτιστο διώροφο κτίριο των αρχών του 19ου αι., παρόμοιο με αυτό του κάστρου της Λαμίας, που παραχωρήθηκε από το δήμο στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Ο πρώτος εκθεσιακός χώρος που θα ανοίξει για το κοινό θα είναι στο ισόγειο, όπου θα εκτεθούν, μαζί με πλούσιο εποπτικό υλικό, τμήματα ψηφιδωτών από παλαιοχριστιανικά μνημεία αλλά και από άλλα κτίρια της Φθιώτιδας. Στον ίδιο χώρο, όπου αργότερα θα διοργανώνονται περιοδικές εκθέσεις, θα λειτουργούν και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που σχεδιάζει το μουσείο.
Στον πρώτο όροφο τα εκθέματα θα οργανωθούν σε τρεις θεματικές ενότητες. Η πρώτη από αυτές θα περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως αγγεία, νομίσματα και εποπτικό υλικό για τη νομισματική κυκλοφορία στο νομό και την ιστορία των μνημείων του.
Μέσα από τα εκθέματα της δεύτερης ενότητας, όπως αρχιτεκτονικά μέλη ναών, θωράκια, ψηφιδωτά δάπεδα, λύχνους και τράπεζες προσφορών, θα γίνει προσπάθεια να σκιαγραφηθεί η λατρεία των πιστών κατά τη διάρκεια των παλαιοχριστιανικών χρόνων (4ος-7ος αι.) όπως αυτή μαρτυρείται σε μνημεία της Φθιώτιδας, όπως η βασιλική των Δαφνουσίων Λοκρών κοντά στην Αγία Αικατερίνη Αρκίτσας και η βασιλική του Θαυμακού κοντά στο Δομοκό.
Η τρίτη ενότητα εκθεμάτων θα αποτελείται από τμήματα μαρμάρινων τέμπλων, θωράκια, υπέρθυρα ναών και άλλα, από μνημεία των βυζαντινών χρόνων, όπως η Μεταμόρφωση του Σωτήρος στα Αλεπόσπιτα, κοντά στη Λαμία, και η εκκλησία του Ταξιάρχη της Άγναντης, κοντά στον Άγιο Κωνσταντίνο.
Σε ξεχωριστό χώρο στην αίθουσα του ορόφου θα εκτεθεί το μεγαλύτερο μέρος της νομισματικής συλλογής του Κωνσταντίνου Κοτσίλη, η οποία αποτελείται από 3.500 περίπου νομίσματα, που χρονολογούνται από την εποχή που πρωτοεμφανίστηκαν νομίσματα στον ελλαδικό χώρο μέχρι και την ύστερη αρχαιότητα. Στο προαύλιο του μουσείου πρόκειται να εκτεθεί και ένα αποκαταστημένο μεγάλο ψηφιδωτό δάπεδο (12x12 μ.), που προέρχεται από ένα βαπτιστήριο που εντοπίστηκε στην Υπάτη.
Λυχνάρια, πιθανόν μικρασιατικής προελεύσεως, του 5ου-6ου αι. (Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας).
Τμήμα περιθυρώματος των τελών του 12ου αι. (Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας).
Μετάλλιο από ψηφιδωτό δάπεδο (5ου-6ου αι.), από τα Βαρκά Υπάτης (Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας).
Εξωτερική άποψη του Βυζαντινού Μουσείου Φθιώτιδας.
Dictionary of Greek. 2013.